Samenspel

Periodiek verhaalt wethouder Ko Scheele over zijn werkzaamheden in Ommen.

saMENSpel BEERZERVELD EN MARIENBERG
Beerzerveld en Mariënberg hebben nu samen hun Kultûrhus. Het heet saMENSpel. Een betere naam kun je er niet voor bedenken. Het is geen eenvoudige opgave om voor twee dorpen één Kultûrhus te realiseren. Het is geen eenvoudige opdracht om voor heel verschillende verenigingen één Kultûrhus te realiseren. Het is geen eenvoudige vraagstuk om in een kleine gemeenschap een dekkende exploitatie te ontwerpen. Het is geen eenvoudige klus om van een plan in een half jaar een gebouw openingsklaar te hebben. Maar door goed samenspel is dat gelukt.

131219-opening-kulturhuus-032

Vlnr: Wethouder Ko Scheele, Gedeputeerde Dhr. Boerman

SAMENSPEL UITGANGSPUNT PROVINCIE EN GEMEENTE
Gedeputeerde Boerman was ook in Beerzerveld. Want het Kultûrhus kwam er ook dankzij de provincie. De provincie Overijssel zoekt nadrukkelijk op meerdere terreinen het samenspel met de gemeente. Ik maak dat bijvoorbeeld ook mee in de Jeugdzorg en zelfs op het ingewikkelde grondbeleid. Ommen heeft haar sociaal domeinnota over welzijn, inkomen en zorg. En het uitgangspunt daarvan is samenspel. Niet alleen werken we met vele organisaties samen, we willen daarin ook de burgers centraal stellen. Samen sta je sterk, ook in moeilijke tijden. En dat geldt zelfs bij het probleem van armoede. Bij de bespreking van de armoedenota in de gemeenteraad bleek al een geweldige betrokkenheid van raadsleden, maar ook van alle organisaties die we er over spraken. Dat geeft de burger moed.

SAMENWERKING
Natuurlijk is in een tijd van crisis de eerste reflex je eigen zaak op orde te krijgen èn te houden. Op zich is daar niets mis mee. Maar de echte kansen zitten in de samenwerking met anderen. En breng daar gewoon je eigen kracht in. Burgerkracht is er genoeg. Ook Ommen heeft zijn glazen huis, waarbij vele vrijwilligers actief zijn tegen kindersterfte. Burgerkracht hebben we allemaal, zoals Nelson Mandela die ons helaas ontvallen is, zo mooi verwoordde: “We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen, we zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren,die is niet alleen in sommigen van ons: die is in iedereen!
En als wij ons licht laten stralen, geven wij onbewust anderen toestemming hetzelfde te doen. Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.”

SAMENSPEL, MOTTO VOOR 2014
Samenspel, het lijkt me een passend motto voor het komende jaar. Ik wens u een heel voorspoedig 2014 toe!

Ko Scheele, ko.scheele@ommen.nl 

Facebook Twitter